Αυτισμός & Οδοντίατρος

Αυτισμός & Οδοντίατρος Συνέντευξη της δρ. Τίνα ΡοΪνιώτη από την Εμμανουέλα Νικολαϊδου

Τί σημαίνει ακριβώς η εξειδίκευση στην παιδοδοντιατρική και γιατί είναι σημαντικό να πηγαίνουμε τα παιδιά στον εξειδικευμένο οδοντίατρο?
Η ειδικότητα της παιδοδοντιατρικής είναι εξειδίκευση της οδοντιατρικής, όπως η παιδιατρική της ιατρικής. Αυτό σημαίνει πως ο/η παιδοδοντίατρος, αφού έχει ολοκληρώσει την φοίτηση στην οδοντιατρική σχολή, συνεχίζει με τις εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδοδοντιατρική σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν αναγνωρισμένα προγράμματα από την ευρωπαϊκή ή αμερικάνικη ακαδημία παιδοδοντίας. Αξίζει εδώ να τονισθεί ότι πέραν της τεχνικής κατάρτισης, βασικό μέρος των μεταπτυχιακών αυτών σπουδών είναι και οι γνώσεις ψυχολογίας, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι της εξειδίκευσης. Άρα, ο παιδοδντίατρος είναι αυτός που με την σωστή ψυχολογική προσέγγιση, θα προετοιμάσει, θα βάλει τα θεμέλια, για ένα υγιές στόμα που θ’ακολουθεί το παιδί και στην ενήλικη ζωή του

Σε ποία ηλικία πρέπει ν’αρχίζει η φροντίδα της στοματικής υγιεινής των παιδιών και γιατί?
Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδοδοντίατρο για την σωστή φροντίδα του παιδικού στόματος με του που ανατέλλει το πρώτο νεογιλό δοντάκι. Με απλά πράγματα που εντάσσονται στην καθημερινή ρουτίνα υγιεινής του παιδιού, προλαμβάνονται πολλά οδοντικά προβλήματα και εξασφαλίζεται η μελλοντική στοματική υγεία του παιδιού κι αυριανού ενήλικα. Άρα οι γονείς πρέπει να βουρτσίζουν τα νεογιλά δόντια με το που ανατέλλουν. Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο καλό είναι να γίνεται στην ηλικία των 2-3 χρόνων, όπου και έχουν ανατείλει τα περισσότερα από τα παιδικά δόντια. Σημαντικό είναι επίσης οι γονείς να γνωρίζουν ότι τα παιδικά δόντια δεν αλλάζουν όλα στα 5- 6χρόνια, τα τελευταία ‘πέφτουν’ στα 12-13χρ. δηλ. το παιδί χρειάζεται να έχει υγιή παιδικά δόντια καθ’όλη την διάρκεια του δημοτικού σχολείου.

Είναι απαραίτητη η φθορίωση των παιδικών δοντιών?
Το φθόριο είναι η πιο αποτελεσματική προστασία των δοντιών ενάντια στην τερηδόνα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς πως στ’αρχόμενα στάδια της τερηδονικής βλάβης (πριν η τερηδόνα δηλ. δημιουργήσει κοιλότητα – τρύπα – στο δόντι ) μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξή τους μόνο με την τοπική εφαρμογή φθορίου (φθορίωση). Η φθορίωση πρέπει να γίνεται σε καθαρά δόντια κάθε εξάμηνο, άρα καθαρισμός των δοντιών και φθορίωση,πρέπει να γίνονται δύο φορές τον χρόνο.

Υπάρχουν ειδικές συμβουλές φροντίδας των δοντιών σε παιδιά με αυτισμό ή με αντίστοιχες διαταραχές?
Οι συμβουλές οδοντιατρικής φροντίδας στα παιδιά με αυτισμό ή αντίστοιχες διαταραχές, πρέπει να είναι εξατομικευμένες ανά ασθενή, ανάλογα με το επίπεδο επικοινωνίας, συνεργασίας, δεξιοτήτων και αισθητηριακής ωρίμανσης. Γενικά όμως πρέπει να τονίσω, πως όποιο κι αν είναι αυτό το πρόγραμμα φροντίδας, είναι απαραίτητη η γονική επιτήρηση και συμμετοχή στο βούρτσισμα των δοντιών στο σπίτι. Αυτό μαζί με τις προληπτικές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο, απομακρύνει το ενδεχόμενο πόνου ή πρηξίματος, πράγματα που αποδιοργανώνουν την συμπεριφορά αυτών των παιδιών. Πως μπορεί να καθησυχάσει κανείς ένα παιδί με αυτισμό όταν έρθει η ώρα να καθίσει στην καρέκλα του παιδοδοντιάτρου?

Πως μπορεί να καθησυχάσει κανείς ένα παιδί με αυτισμό όταν έρθει η ώρα να καθίσει στην καρέκλα του παιδοδοντιάτρου?
Και η προετοιμασία αυτή εξαρτάται από το επίπεδο του αυτισμού. Όπως και να’χει, είναι χρήσιμο να γίνεται μία γνωσιακή προετοιμασία του παιδιού παρακολουθώντας κάποιο βίντεο ή δείχνοντάς του φωτογραφίες του οδοντιατρείου, καθώς και αισθητηριακά βουρτσίζοντάς του τα δόντια με μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Ας μην ξεχνάμε όμως πως υπάρχουν και περιπτώσεις που ίσως κριθεί απαραίτητη και η φαρμακευτική αγωγή πριν την οδοντιατρική επίσκεψη, ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί κάποια άσχημη ανάλογη εμπειρία.